Renato Ratti Ochetti vs. Paitin langhe

Lite sent in i mars-släppet av vin får man ta det som finns kvar. Lite förvånad ser jag Renato Rattis Ochetto i mängd bland tomma hyllor. Ratti brukar ju vara en kvalitetsproducent, så jag slår till, dock övertygad om att något måste vara fel på vinet. En flaska Paitin langhe åker också med av ren spontanitet, ingen koll men brukar ju gilla nebbiolo. Dock visar sig denna vara även 50% barbera, inte mig emot.

2006 Paitin Langhe (50% barbera 50% nebbiolo)

Rätt kraftig fruktighet, som borde  komma från barberan, möter munnen. Fruktigheten bryts ganska direkt upp av en rejäl tanninvägg med ett långt torrt avslut. Påtaglig planka i tanninernas känsla. Jag tycker mig också förnimma viss alkohol stick, men det är ju “bara” 13%. Gillar inte hur detta vin funkar i munnen, jag passar och ger (G-).

Vinet är lagrat på 12 månader på franska barriquer vilket borde förklara de träiga tanninerna.

2008 Renato Ratti  Ochetti (100% nebbiolo)

Sval, slank känsla. Läskande frisk Jordgubb/hallon. Tvärtemot föregående vin är det välbalanserat och ligger fint i munnen. Den har dock inte lika lång eftersmak. Vinet är kanska strävt och behöver lite hjälp att lyfta sig. Men, efter lite gräddig sås eller salt så sjunger detta vin på ett häligt sätt. Mer sådan här nebbiolo vill jag ha! (VG).

Ps.
Det verkar inte funka att länka till vinerna på systembolagets hemsida längre. Den som är så mycket bättre….

Leave a Reply